– Barbara Głowacka – Instytut Badawczy Leoenictwa, Zakład Ochrony Lasu

Kasztanowiec zwyczajny, z powodu podobieństwa owoców do orzechów kasztana jadalnego często nazywany mylnie „kasztanem”, został rozpowszechniony w Europie w XVI-XVII wieku jako drzewo ozdobne. Spośród znanych 25 gatunków kasztanowców jeden występuje w Europie (w warunkach naturalnych kilka spotyka się w Azji, natomiast najwięcej gatunków występuje w Ameryce Północnej.

 

Kasztanowce sadzone są głównie w parkach i wzdłuż dróg, a niekiedy – ze względu na nasiona stanowiące cenny pokarm dla zwierzyny, zwłaszcza dla saren i jeleni – również w lasach. Młode owoce wykorzystuje się w farmacji jako składnik leków stosowanych w chorobach układu krwionośnego. Główną przyczyną popularności kasztanowców są ich walory dekoracyjne: mają one okazałe korony, duże, intensywnie zielone liście, oryginalne owoce oraz charakterystyczne kwiaty, będą¹ce symbolem wiosny.

 

 

Więcej pod adresem

https://www.pomozmykasztanowcom.pl/zalaczniki/B.%20G%C5%82owacka.pdf